Over 600 kartleggere jaktet planter, dyr og sopp, lette høyt og lavt med kikkert, lupe og håv, fra nord til sør i ett døgn. Resultatet ble fantastisk!

Over 600 kartleggere jaktet planter, dyr og sopp, lette høyt og lavt med kikkert, lupe og håv, fra nord til sør i ett døgn. Resultatet ble fantastisk!
Arrangement, Naturkartlegging, Nyheter
Ett døgn. Ett land. Hundrevis av frivillige kartleggere og tusenvis av arter. Lørdag 3. juni tar vi et øyeblikksbilde av norsk artsmangfold.
Norsk natur kartlegges av drivende dyktige naturkjennere – på frivillig basis. Under årets store fellesdugnad for artsmangfoldet, «Den store artsjakten» 4. juni, ble 14.434 artsfunn registrert, av 632 rapportører. – Unik og livsviktig kartlegging av naturen, sier generalsekretær Christian Steel.
Soppen Xylaria bulbosa, midden Lobogynioides andreinii og pukkelfluen Aenigmatias picipes er blant de nye artene for Norge som ble oppdaga av frivillige kartleggere i fjor.
Les om disse og mange flere artsfunn i 44 ferske kartleggingsnotater.
Hva får du om du samler en gjeng med masse kunnskap om arter i et stykke natur uten en eneste artsprikk i Artskart?
En langsom, solid kunnskapsfest!
Insektene forsvinner. I Norge er det registrert nøyaktig 102 dagsommerfugler.
To av dem har vært søkk borte de siste årene.
Klarer vi å bevare leveområder nok til å ta vare på resten?
Aldri har så mange deltatt i "Den store artsjakten" samtidig, aldri har de funnet så mange ulike arter og aldri har det blitt registrert flere artsobservasjoner i løpet av ett døgn.
Gjennom kulde, regn og varme, høyt og lavt med kikkert, lupe og håv har artsjegere jaktet på artene rundt om i hele Norge. I løpet av ett døgn ble det funnet 1774 forskjellige arter og gjort over 13 500 observasjoner! Tusen takk til alle som bidro på kunnskapsdugnaden!
Gulpeboller fra ugler, gamle skolestuer og rasmark er ingredienser og lokaliteter i kartleggingsnotater fra heltene i norsk naturforvaltning. Hvert år bruker hundrevis av amatører og eksperter utallige timer i norsk natur for å registrere arter. Nye funn blir gjort og andre arter meldes savnet.
Arealendringer, Naturkartlegging
Insektene forsvinner. I Norge er det registrert nøyaktig 101 dagsommerfugler. To av dem har vært søkk borte de siste årene. Generalsekretæren i Sabima, Christian Steel, drar ut for å lete etter dem hver sommer. Her er hans fortelling om lakrismjeltblåvingen og niobeperlemorvingen.
I Norge har vi lite kunnskap om hvor de viktigste områdene for biologisk mangfold er. Vi trenger et kunnskapsløft! Sabima jobber for at vi skal få et økologisk grunnkart.