
Kartlegging av natur
Kunnskapen om arters utbredelse i norsk natur er fremdeles mangelfull. Artskartlegging gir økt kunnskap om naturmangfold og skaper felleskap blant naturinteresserte over hele landet.

Hva er artskartlegging?
Å artskartlegge betyr å registrere hvor ulike arter, av planter, dyr og sopp, finnes ute i naturen. Kartleggingen skjer enten ved å undersøke artsmangfoldet i et utvalgt område, eller ved å lete etter en bestemt art eller artsgruppe. Funnene registreres i en database, for eksempel Artsobservasjoner, som gir oss verdifull kunnskap om naturen. Artskartlegging gjøres av både profesjonelle og amatører, faktisk er hele 2/3 av norske artsfunn gjort av frivillige kartleggere! Lenger ned i teksten kan du lese mer om hvordan du kan bli artskartlegger.
Hvorfor kartlegger vi?
For å ta vare på naturen trenger vi kunnskap om hvilke arter som finnes, hvor de lever og hvordan det står til med bestandene deres. Når frivillige registrerer artsfunn i Artsobservasjoner, blir informasjonen umiddelbart tilgjengelig for forvaltning, forskning og alle som jobber med natur. Dette kan for eksempel bidra til å hindre naturinngrep i områder der det lever truede arter. Informasjon om arters utbredelse brukes også av kommuner, statsforvaltere og utbyggere som har plikt til å sjekke om naturverdier blir berørt før for eksempel utbyggingsprosjekter igangsettes. Er du bekymret for mulige naturødeleggelser i ditt nærmiljø kan du selv undersøke artsfunn, og varsle relevante aktører.
I tillegg finnes det fremdeles mye uoppdaget artsmangfold i Norge. Artsdatabanken anslår at det totalt finnes omtrent 72 000 norske arter, men at hele 35 prosent av disse gjenstår å bli oppdaget! Arter kan være uoppdaget enten fordi de ikke er vitenskapelig beskrevet ennå, eller fordi vi antar at de finnes her, vi har bare ikke lett godt nok.
Bli artskartlegger
For å bedre kunnskapsgrunnlaget om arters utbredelse i Norge, og for å dokumentere uoppdagete arter, trenger vi mange som leter. Hvert år gjør frivillige i Sabimas medlemsforeninger en uvurderlig innsats i å dokumentere artsmangfoldet i Norge. Her samles både nybegynnere og erfarne naturelskere i fellesskap hvor man lærer å finne, kjenne igjen og registrere arter.
Har du interesse for natur og arter? Bli en del av det frivillige kartleggingsmiljøet og bidra til å øke kunnskapen om norsk natur! Meld deg inn i en forening basert på hvilke(n) organismegrupper du er mest interessert i, og bli med på turer, aktiviteter og kurs. Sabima arrangerer også tverrfaglige kartleggingsturer, og hvert år avholdes kunnskapsdugnaden Den Store Artsjakten. Se også våre kortfilmer om artskartlegging som inspirasjon, og ta Kartleggerskolen. Her finner du flere nyttige tips og triks for å komme i gang med kartleggingen. Jo flere vi er som leter, desto bedre kunnskapsgrunnlag får vi om naturmangfoldet i Norge!
Kartleggger du allerede? Søk støtte til kartleggingsarbeid!
Hvert år deler Sabima, på vegne av medlemsforeningene, ut midler til kartleggingsaktiviteter blant lokallag og medlemmer i Norsk Botanisk Forening, Norges sopp- og nyttevekstforbund, Norsk Zoologisk Forening og Norsk entomologisk forening. Les mer om utlysning av kartleggingsmidler og om prosjektene som har fått støtte tidligere.

Foto: Mikkel Soya Bølstad