Artsjakten – en kunnskapsdugnad!

Artsjakten er en årlig nasjonal dugnad hvor det er om å gjøre å finne flest plante-, dyre- og sopparter i løpet av ett døgn. Bli med og finn så mange arter som mulig!

Foto Mikkel Soya Bølstad

Artsjakt er å finne arter, være seg planter, dyr eller sopp, artsbestemme dem (finne ut hvilken art det er) og gjerne registrere dem i kunnskapsdatabasen Artsobservasjoner.

Hvert år arrangerer vi Den store Artsjakten sammen med medlemsforeningene!
Den dagen ønsker vi å skape et øyeblikksbilde av artene vi kan finne i Norge. Eksperter og naturinteresserte møtes og jobber sammen, og på Artsjakten-arrangementene rundt omkring i landet kan nye artsjegere lære seg å kartlegge utvalgte, lokale arter og å legge artene inn i Artsobservasjoner.no.

Bli artsjeger 

Lørdag 17.august 2019 skal vi mobilisere alle som kan krype og gå til å finne så mange arter som mulig på ett døgn. Blir du med på jakten?

Samtidig er det en konkurranse
Hvem finner flest arter på ett døgn? Hvilket lokale arrangement finner flest arter? Hvilken forening og lokalforening registrerer flest arter? Hvilken kommune får flest registrerte arter? Det blir flotte premier i ulike klasser fra Natur og Fritid.

Bli med ut og kartlegg arter sammen med andre
Du kan delta på egenhånd i konkurransen eller kartlegge sammen med andre artsjegere på de lokale artsjaktsturene. Se turer som arrangeres her.

Reglene til Artsjakten er
1. Alle observasjoner skal være gjort den 17.august 2019 mellom 00:00 og 24:00.
2. Når Artsjakten er ferdig skal rapportering av arter foregå i databasen Artsobservasjoner.
3. Rapporteringsfristen i Artsobservasjoner er den 20.august kl.24.00.
4. Vær sikker før du rapporterer! Kun sikre funn skal publiseres på Artsobservasjoner. Hvis du er i tvil om en art, spør en ekspert. 
5. Funn, særlig av sjeldne, rødlistede og fremmede arter bør dokumenteres med bilder. Uspontane arter, slik som hageplanter, teller ikke med i Artsjakten.

Del dine funn på sosiale medier med emneknagg #artsjakten2019

Lettere enn du tror!

Aldri kartlagt før? Vi lover at det slett ikke er så vanskelig som mange kanskje tror. Du lærer deg fort noen arter som er lette å kjenne igjen. Artsjakt er moro for voksne og barn. Bruk appen «Artsjakten» og start med å registrere 100 vanlige arter! Vi i Sabima har sett den magiske gleden når et barn bestemmer sin første bille. Det anbefales, bare se filmen for pur artsjakt-glede! Les mer om hvordan kartlegge her.

Aldri brukt Artsobservasjoner før? 
– Har du ikke bruker i Artsobservasjoner? Kom igang her.
– Vær sikker før du rapporterer! Du må alltid være helt sikker på hvilken art du har observert før du rapporterer. Få veiledning her. 
– Er du usikker på en art? Spør en ekspert om hjelp!

Se alle våre kortfilmer om artsjakt!

Citizen science

Artsjakten er et eksempel på arbeidsmetoden citizen science, som betyr at vanlige folk bidrar til økt kunnskap innenfor et vitenskapelig felt. Kall det gjerne en nasjonal dugnad! Etter artsjakten vil eksperter validere og tolke funnene – og bruke de til å finne ut om det er interessant å undersøke mer i de ulike områdene. Artsjakten er vår variant av det som mange steder kalles “bioblitz”, hvor man i løpet av ett døgn prøver å registrere så mange arter som mulig.

Tap av naturmangfold

Å kartlegge naturen er et viktig bidrag til å øke kunnskapen om hva som finnes i norsk natur, hvilke arter som er i tilbakegang og hvilke arter som lever hvor. Kanskje oppdager i en helt ny art for Norge? Eller for vitenskapen? Artsjakt er lærerikt, gøy og samtidig viktig!  Kunnskap om arter gjør at vi kan ta bedre vare på naturen.

2017 er året det ble funnet flest arter. 1977 ulike arter ble funnet, med nærmere 18 000 registreringer i Artsobservasjoner. Av disse var 137 rødlistearter og 47 svartelistearter. I 2019 skal vi finne enda flere arter! Bli med på jakten, du også!

Artsjakten er et samarbeid mellom Sabima, Norsk Botanisk Forening, Norsk Zoologisk Forening, Norsk entomologisk forening, Norges sopp- og nyttevekstforbund og Norsk Ornitologisk forening og ble arrangert for første gang i 2015.

GOD ARTSJAKT !

Spørsmål til artikkelen? Ta kontakt:

Helene Jensen

Naturforvalter

Kartleggingskoordinator, entomologi

E-post: helene.jensen@sabima.no

Telefon: 93 20 59 82