Artsjakten – en kunnskapsdugnad!

Den store artsjakten er en årlig nasjonal dugnad hvor det er om å gjøre å finne flest plante-, dyre- og sopparter i løpet av ett døgn. Bli med og finn så mange arter som mulig!

Lørdag 5.juni 2021 skal vi mobilisere alle som kan krype og gå til å finne så mange plante-, dyre- og sopparter som mulig i løpet av ett døgn. Blir du med på jakten?


Artsjakt
er å finne arter, artsbestemme dem og registrere det du har sett på Artsobservasjoner. Den dagen ønsker vi å skape et øyeblikksbilde av artene vi kan finne i Norge. Eksperter og naturinteresserte møtes og jobber sammen for å kartlegge naturmangfoldet. Lær deg nye arter og bli kjent med foreningene på de lokale artsjakt-turene omkring i hele landet. Sammen skal vi få bedre kunnskap om artene!

Bli med ut og kartlegg arter!
Alle kan bidra! Du kan delta på en av de lokale turene som arrangeres i nærheten av deg (se oversikt over arrangementer her), kartlegge i små grupper med venner og familie, eller delta på egenhånd.

Samtidig er det en konkurranse!
Hvem finner flest arter på ett døgn? Hvilket lokale tur finner flest arter? Hvilken medlemsforening og lokalforening registrerer flest arter? Hvilken kommune får flest registrerte arter? Det blir flotte premier i ulike klasser fra Natur og Fritid.

Se resultatene fra Den store artsjakten 2020. 

Reglene til Den store artsjakten er:
1. Alle observasjoner skal være gjort den 5.juni 2021 mellom 00:00 og 24:00.
2. Når artsjakten er ferdig skal rapportering av arter foregå i databasen Artsobservasjoner.
3. Rapporteringsfristen i Artsobservasjoner er den 8.juni kl.24.00.
4. Vær sikker før du rapporterer! Kun sikre funn skal publiseres på Artsobservasjoner. Hvis du er i tvil om en art, spør en ekspert. 
5. Funn, særlig av sjeldne, rødlistede og fremmede arter bør dokumenteres med bilder. Uspontane arter, slik som hageplanter, teller ikke med i Den store artsjakten.

Del dine funn på sosiale medier med emneknagg #artsjakten2021

Citizen science

Artsjakten er et eksempel på arbeidsmetoden citizen science, som betyr at vanlige folk bidrar til økt kunnskap innenfor et vitenskapelig felt. Kall det gjerne en nasjonal dugnad! Etter artsjakten vil eksperter validere og tolke funnene – og bruke de til å finne ut om det er interessant å undersøke mer i de ulike områdene. Artsjakten er vår variant av det som mange steder kalles “bioblitz”, hvor man i løpet av ett døgn prøver å registrere så mange arter som mulig.

Se alle våre kortfilmer om artsjakt!

Bli en artsjeger

Å kartlegge naturen er et viktig bidrag til å øke kunnskapen om hva som finnes i norsk natur, hvilke arter som er i tilbakegang og hvilke arter som lever hvor. Kanskje oppdager i en helt ny art for Norge? Eller for vitenskapen? Artsjakt er lærerikt, gøy og samtidig viktig!  Kunnskap om arter gjør at vi kan ta bedre vare på naturen.

Har du aldri kartlagt før?
Kom i gang med appen Artsjakten og bli med på inspirerende artsjakt-turer sammen med dyktige kartleggere fra foreningene. Les mer om hvordan kartlegge her.

Rapportere arter i Artsobservasjoner
Når artsjakten er ferdig, skal observasjonene rapporteres på nettsiden Artsobservasjoner. Få veiledning til rapportering her. 
– Har du ikke bruker i Artsobservasjoner? Kom igang her.
– Vær sikker før du rapporterer! Du må alltid være helt sikker på hvilken art du har observert før du rapporterer.  Er du usikker på en art? Spør en ekspert om hjelp!

Foto: Mikkel Soya Bølstad

Spørsmål til artikkelen? Ta kontakt:

Helene Jensen

Naturforvalter

Kartleggingskoordinator, entomologi

E-post: helene.jensen@sabima.no

Telefon: 93 20 59 82