Her får du kjøpt torvfri jord

Sabima har oppdatert vårt liste med jord som ikke inneholder torv. God miljøvennlig hagejordhandel!

Etter at Sabima og flere andre satte søkelyset på miljøkonsekvensene av torv i hagejord, har hagesentrene fått en del torvfrie alternativer og bedre merking av produktene. Det gjør at vi kan si: Aldri har det vært lettere å kjøpe torvfri jord! Under finner du en oversikt over hvor du får kjøpt torvfrie produkter, eller produkter med maks 50% torv.

Her får du kjøpt torvfri hagejord:

NB: Sabima anbefaler at du velger et torvfritt produkt uten kokosfiber, også kalt coir eller cococoir, da kokosfiberproduksjon krever store mengder vann og må fraktes langt.

Ditt lokale avfallsanlegg:

Mange lokale avfallsanlegg over selger god og billig kompostbasert jord til hagen din. Sjekk ut kompostportalen.no for en full oversikt over hvor du får kjøpt flott kompostjord laget av mat- og hageavfall.

Hageland:

Hageland økojord, 40 l: 100 % torvfri (kompost av hestegjødsel, hage-park og bark. Et av Hagelands beste jordprodukter. Kan også brukes til jordforbedring.)

Hageland Rosejord, 40 l: 100 % torvfri (kompostert hestegjødsel)

Hageland Kompostjord, 18 l: 100 % torvfri (kompostjord, kokosfiber)

Hageland Blomsterjord m naturgjødsel, 50 l: 50 % torv

Hageland Hortensiajord, 18 l: 50 % torv

Hageland Rhododendronjord, 50 l: 50 % torv

Bauhaus:

Weibulls 100 % gjenvunnet jord: 100 % torvfri (bark fra sagverk, trefiber fra papirfabrikk og hagekompost og naturgjødsel. Tilpasset utendørs bruk og jordforbedring. Ikke ideell til stiklinger og såing innendørs)

Clas Ohlson:

Torvfri plantejord: 100% torvfri (100% kokosfiber)

COOP og OBS:

Weibulls 100 % gjenvunnet jord: 100 % torvfri (tilpasset utendørs bruk og for planting i hele hagen. Kan også benyttes som jordforbedring. Bør ikke benyttes til stiklinger og såing innendørs)

Felleskjøpet:

Felleskjøpet Torvfritt: 100% torvfri. (Inneholder kun kompostert hage-/parkavfall og kompostert bark. Tilsatt hønsegjødsel.)

Felleskjøpet Kompostert Plantejord: Inneholder ca 50% hage-/parkkompost og ca 50% torv. Tilsatt mineralgjødsel

Mester Grønn:

Torvfri Blomsterjord, 10 l: 100 % torvfri (100 % kompostbasert).

Plantasjen:

Torvfri blomsterjord: 100% torvfri (kompostjord, kokosfiber, passer både innendørs og i hagen)

Rosejord: 60% torvfri (60% kompostjord, 40% torv)

Grønn vekst (utsalgssteder i 10 fylker):

Torvfri bomsterjord: 100 % torvfri (kompostblanding, som passer til planting i krukker, blomsterkasser og bed, samt omplanting.)

Hvorfor er torv i hagejord dårlig for miljøet?

For å få torv må man totalødelegge myrer. Først dreneres myra, deretter graves torva opp. Det etterlater et ørkenlandskap, og fører til store klimagassutslipp. Med det fjernes ikke bare levestedet til mange dyr og planter, men også et stort og stabilt karbonlager. Mye av hagejorda som selges i dag består av torv (også kalt sphagnum). Derfor er Sabima glad for at regjeringen nå vurderer å fase ut torv til hagebruk, og vi anbefaler alle hageeiere å kjøpe torvfri jord.

Les mer om hvorfor Sabima kaller torv en miljøbombe.

Lag din egen jord

Du kan lage din egen kompostjord. Last ned brosjyren Ren jord for å lære mer om hjemmekompostering. Såjord lages ved å tilsette sand eller vanlig jord til kompostjord (50/50), siden planter i en tidlig fase ikke har godt av for mye næring.

Stadig flere reklamerer med at de har torvfri hagejord. Er den uten kokosfiber også, kan du kjøpe hagejord med god samvittighet!

Andre steder som selger torvfri jord (listen oppdateres fortløpende):

Kristiansand: Randesund hagesenter

Moss: Dyhre gård og gartneri

Drammen: Lindum (jord som passer godt til såing, prikling, grønnsaksdyrkning og pottejord. Trenger raskt næring når man bruker jorden, da helst naturlig gjødsel.)

Follo: Follo Ferdigplen

Tønsberg: Efferus

Plantene dine liker ekte jord! Her ser du ekte jord til venstre og torv til høyre.

Kategori: Nyheter

Spørsmål til artikkelen? Ta kontakt: