Du trenger ikke torv i hagen – du trenger myra

At vi skal slutte å ødelegge myr for å lage jord til hagebruk, er åpenbart. At Miljødirektoratet mener vi skal fortsette med ødeleggelsene i minst fem år til, er uholdbart.

Myr etter torvuttak

Publisert 2. mai 2020

Myra demper flom, binder karbon og er levested for mange arter. Det er svært mange gode grunner til at vi ikke skal ødelegge myr. Og enda flere gode grunner til at vi ikke skal bruke torv i hagene våre.

– Torv blir ikke til jord, den forsvinner i luften som CO2. Og tilfører intet til hagen, sier Christian Steel, generalsekretær i Sabima.

Utspillet kommer han med i forbindelse med at Miljødirektoratet nylig la frem sin plan for hvordan man skal få faset ut bruk av torv i hagejord.

Aftenposten intervjuet Steel om tema i denne saken fra 1. mai 2020:
Mange hageentusiaster blir ufrivillig klimaskurker (for abonnenter)

Ingen utfasing, bare utsettelser

Miljødirektoratet fikk oppdraget med å lage en utfasingsplan for bruk av torv i hagejord, etter at daværende miljøminister Ola Elvestuen i oktober 2018 erklærte at torv skulle fases ut av privatmarkedet innen 2025, og fra proffmarkedet innen 2020.

Planen Miljødirektoratet nå har lagt frem, er en plan som bare utsetter jobben.

– Planen fra Miljødirektoratet går ut på å håpe, vente og se. Og informere litt. Den er svak, defensiv og avventende. Den gir ikke hageeiere mulighet til å handle utelukkende torvfritt innen fristen, sier Steel.

Her er Miljødirektoratets forslag til utfasingsplan. De har samtidig lansert en rapport de har bestilt fra Norwaste om tilgjengelige torvfrie alternativer.

– Jeg er skikkelig skuffet over planen, på vegne av orrhaner og traner, trekkfugler, multer og tranebær. Planen er dårlig, for naturmangfold, klima og friluftsliv, sier Steel.

Se Sabimas torvguide: Her får du kjøpt torvfri jord

Bruk ekspertisen, den finnes

Direktoratet skriver ved lanseringen av planen at det er for tidlig å konkludere med om det er mulig og når det er mulig å fase ut bruken av torv i privatmarkedet.

– Da John F. Kennedy i 1962 sa at USA skulle dra til månen innen utgangen av tiåret, sa han at det ville være vanskelig, men han tok ikke forbehold. Her er det ikke snakk om en måneferd, men å gi vanlige hageeiere mulighet til å fylle pottene, blomsterkassene og pallekassene sine med noe som har eksistert og fungert i hundrevis av millioner av år: helt vanlig jord, sier Steel.

Miljødirektoratet peker på at ca. 277.000 kubikkmeter torv må erstattes, og frykter at vi ikke har nok alternative råstoffer. Problemstillingen blir imidlertid helt feil, for når hageeiere bruker ordentlig kompostjord i stedet for torv, vil det årlige forbruket være mye mindre – i og med at ordentlig jord ikke går opp i røyk slik torv gjør.

– Man sluttet med engangsplast nærmest over natten. Det gikk helt fint. Dersom man sluttet å ta ut torv fra myr til bruk i folks hager, hva ville konsekvensene vært? spør Christian Steel retorisk.

– Vi merker oss at arbeidsgruppen for utfasingsplanen ikke har med forskere fra ulike institusjoner og heller ikke har trukket på internasjonal ekspertise. Man kan ikke lete etter løsninger med lukkede øyne, sier Steel.

Sabima savner blant annet følgende i forslaget til utfasingsplan: 

  • Et tydelig og klart mål om å fase ut bruken i privatmarkedet innen 2025, i tråd med den utvetydige politiske bestillingen.
  • Strenge virkemidler som begynner å virke med en gang. I rapporten fra Miljødirektoratet nevnes for eksempel offentlige innkjøp som et virkemiddel som kan tas i bruk relativt raskt. Dette er vi helt enige i! Og det bør skje snarest!
    Les mer: Bodø kommune får ikke tak i torvfri jord
  • Effektive tiltak som premierer utvikling og kommersialisering av torvfrie jordprodukter.
  • Hageeierens og forbrukerens perspektiv: Torv er et dårlig produkt for plantene. Ifølge Hageselskapet ville hageeierne være mye bedre tjent med skikkelig kompostjord, i stedet for det billige og klimafiendtlige jukseproduktet torv.
  • Informasjonstiltak for å hjelpe folk med å jobbe med jord de allerede har i hagen, samt lage sin egen kompost. Hageentusiaster sier det er det beste.
  • Innføring av en avgift på torv som monner, og tidligere enn 2025. Hvis ikke ting i markedet endrer seg kjapt i løpet av et år eller to, må hardere lut til for å nå målet i 2025.

Rotevatn kan ta grep

Venstre sitter ved roret i departementet med ansvar for norske myrer. Partiet har i mange år stått i front for å redde myra, og også vært pådrivere for utfasing av bruk av torv.

– Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn bør benytte muligheten han har til å sette et annet tempo for utfasingen av torv enn det et passivt direktorat foreslår. Han må sette sine egne byråkrater i sving med å utvikle hastetiltak som virker umiddelbart, avslutter Steel.

Les mer:

Om myra

Torv er en miljøbombe

 

Støtt Sabimas arbeid for myra

Støtt Sabimas arbeid for å redde myra! Send MYR til 2160 (kr 100) eller VIPPS 10341.

Kategori: Myr, Nyheter, Vi mener

Spørsmål til artikkelen? Ta kontakt:

Christian Steel

Biolog

Generalsekretær

E-post: christian.steel@sabima.no

Telefon: 93 44 50 82