Gammelskogen hogges med subsidier
Det er for seint å ta vare på en skog som er hogd. Sabima er svært kritiske til at staten subsidierer hogst av gammelskog.
I de bratteste områdene av landet vårt klorer det seg fast noen skikkelig gamle trær. De kan være flere hundre år gamle, der de står med knudrete røtter og grov, gammel bark på stamme og greiner.
I kraft av å være gamle gir de levesteder til mange andre arter – fra meldråpelav, som trives på gamle grantrær, og klengekjuke, som lever på stokker som på forhånd er nedbrutt av slektningen granrustkjuke, til den lange, trådete laven mjuktjafs, hengende som nettopp mjukt tjafs fra greinene til grantrær som har vokst veldig sakte langs bekker, myrer og sumpskoger. Det er i disse gamle skogene den rustrøde lavskrika flakser rundt, for her finner den mat og kan lettere skjule seg for hønsehauk.
Skog i Norge
Skog dekker 38 % av fastlandet.
Halvparten av de rødlista artene lever i skogen.
3% av den produktive skogen i Norge er verndet.
Sabima jobber for 10 % vern av den produktive skogen.
Halvparten av våre trua arter i Norge lever i skog, og 84 prosent av disse finnes i gammel skog. De trenger død ved, gamle trær, knudrete bark og andre spesielle forhold som finnes i gammelskoger. Til gjengjeld gir de oss medisiner, rent vann, hindrer erosjon og er enormt vakre og mystiske turområder.
Dagens regelverk for hogst skal i prinsippet bidra til at man vet hvilken type skog man skal hogge. Men praktiseringa av regelverket er lemfeldig. I 2011 gjennomgikk Sabima 241 søknader om statsstøtte til skogsbilveier og drift i bratt terreng i åtte fylker. Bare fem prosent av sakene ble riktig behandlet etter naturmangfoldloven. Nær halvdelen av sakene ble behandlet uten at det fantes kart over området inngrepene skulle skje i. Kunnskapen om trua arter i områdene var nær ikke-eksisterende. Vi har med andre ord ingen garanti for at disse tilskuddene ikke går til å hogge biologisk verdifull gammelskog.
Med statsstøtte blir altså skog som burde vært vernet, hogget ned i raskt tempo. Regjeringen er åpenbart klar over mangelen på kunnskap om hvor den gamle og verneverdige skogen er, siden de varslet at den gamle skogen skal kartlegges i skogmeldinga si i høst. Men kartlegging og verning må skje før hogst. Det er for seint å ta vare på en skog som er hogd.
Artikkelforfatter Anna Blix jobbet i Sabima som politisk rådgiver fram til 22. desember 2017.