Om Naturkampen

Naturkampen viser hvilke kommuner som tar best vare på naturmangfoldet, basert på kommunenes egne rapporteringer.

Vi må ta bedre vare på naturen og artene som lever der. Men nå forsvinner norsk natur bit for bit, uten at noen har oversikt. Vi har derfor samlet tilgjengelige naturdata fra kommunene, og rangert dem etter valg de har gjort som påvirker naturmangfoldet.

Sjekk din kommune!

Sabima har fått laget Naturkampen, en nettapplikasjon hvor vi sammenstiller statistikk som viser i hvilken grad kommunene ivaretar naturmangfold i Norge.

Hvorfor vi har laget naturkampen, kan dere lese mer om her.

Resultater

Naturkampen ble første gang lansert i 2020. Vinneren ble Hvaler kommune.

I 2021 var det Solund kommune som vant.

Resultatene av Naturkampen 2022 ble offentliggjort under Arendalsuka, torsdag 17. august klokken 12:00. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide delte ut prisen.

Hvordan kommunene rangeres, kan dere lese mer om her.

Prisutdelingen ble fulgt av en svært nyttig debatt:

Slik ble Naturkampen til

Naturkampen hadde ikke blitt til uten en solid pro bono jobb fra IT-selskapet Kantega. Kantegas arbeidsinnsats ved første lansering var i sin helhet en gave til Sabima, og til arbeidet for en bedre forvaltning av norsk natur, som vi setter stor pris på. Kantega og IT-selskapets medarbeidere la ned et betydelig arbeid for oss i dette prosjektet. Ikke bare arbeidet med programmering og design, men også i å lete etter datakilder og utvikle fornuftige måter å vurdere dataene på. I tillegg bidro Kantega i idedugnaden og den generelle utformingen av konseptet. Kantega har også brukt testpanel for å forbedre Naturkampen underveis i arbeidet.

Bli kjent med Kantega

Sabima har senere investert egne midler i videreutviklingen. Viken fylkeskommune har finansiert egne indikatorer for kommunene i fylket til versjonen i 2022.

Fredrik Vikse i Sabima, sammen med dedikerte medarbeidere hos Kantega. Foto: Kantega.

Spørsmål til artikkelen? Ta kontakt: