Naturvett for båtfolk

10 måter vi enklere kan vise hensyn til livet i havet når vi er i båt.

Vis hensyn til livet i havet når du er på besøk hos fisk, sjøfugl og resten av det livsviktige mangfoldet til sjøs!

Kanskje særlig om sommeren, men også ellers i året, er det høy aktivitet langs kysten. Nordmenn eier til sammen om lag 1 million fritidsbåter. Det gjør sommeren mindre trivelig og noen ganger direkte farlig for marine arter. Sjøvettregel nummer sju sier at alle skal vise hensyn – også til naturen. Slik blir sommerferien fin for alle som deler kysten.

10 naturvettregler for båtfolk

  1. Senk farten på båten. Oppdag heller naturen rundt deg.
  2. Hold øye med fugl på vannet. Ikke alle sjøfuglunger kan ikke fly vekk. Sjøfugl som jages opp taper krefter og mister tid til å spise.
  3. Hold god avstand til sel som ligger på skjær og hviler. Ikke vær så nysgjerrig at de skremmes på vannet.
  4. Ikke spill høy musikk i båten. Støyforurensning er allerede et stort problem for arter i havet. Lyder fra båter gjør at dyr flykter, får problemer med å kommunisere med hverandre, får hørselsskader m.m. Bidra til å redusere mengde støy.
  5. Vær oppmerksom når du går i land på øyer og skjær. Sjøfugl som varsler eller viser tegn til uro betyr at det er unger i nærheten.
  6. Hold hunder i bånd når du går i land. Det er båndtvang for hunder i Norge fra 1.april til  20.august. 
  7. Ikke brenn bål eller grill på grassmark, svaberg eller rullesteiner. Husk generelt bålforbud fra 15.april til 15.september.
  8. Sett deg inn i regler som gjelder for verneområder før du besøker disse. Her finner du informasjon om norske nasjonalparker og andre verneområder.
  9. Ta med eget og andres søppel hjem. Rydd plast, men ikke tang og sjøgress fra stranda. Det inneholder blant annet tanglopper som er viktig mat for sjøfugl.
  10. Spre kunnskap og kjærlighet for livet i havet med andre båtfolk slik at flere vil bidra til å ta vare på det.

Kategori: Nyheter

Spørsmål til artikkelen? Ta kontakt:

Norith Eckbo

Senior politisk rådgiver

E-post: norith.eckbo@sabima.no

Telefon: 97 16 10 19