Arealforbruk hovedårsak til tap av naturmangfold

Det Internasjonale Naturpanelet (IPBES) publiserte fredag regionale rapporter om naturen tilstand. Her finner du link til oppsummering av Europa-rapporten.

Myr etter torvuttak

Hundrevis av verdens fremste eksperter har i dag gitt en kraftig advarsel om at det står dårlig til med naturen over hele verden, og at det vil gå ut over oss og vår sikkerhet. ‘

Rapporten for Europa og Sentral-Asia viser at vår del av verden ikke er noe unntak. Tvert om er våre områder tett befolket, og vårt forbruk er fem ganger det naturen klarer å levere. Det gjør ikke bare at vi ødelegger vår egen natur, men også natur i andre deler av verden gjennom import av mat og andre varer.

Ekspertene er krystallklare: Det er vårt enorme arealforbruk som ødelegger for naturmangfoldet og naturens evne til å levere sine økosystemer. For eksempel har vi ødelagt 50 prosent av våre våtmarker bare siden 1960. Heldigvis gir også ekspertene håp. Det er mange muligheter for å snu trendene.

– Norske politikere må straks gjøre det de har sagt de skal gjøre: verne mye mer skog, restaurere ødelagt natur som f.eks. myrer, styrke vannforvaltningen, lage redningsaksjoner for arter som holder på å forsvinne, skjerpe lovverket, og bedre forvaltningen av natur. Beskjedne investeringer på disse feltene vil lønne seg stort, sier generalsekretær i Sabima, Christian Steel, som er i Colombia hvor rapportene ble presentert.

Mandag publiseres hovedrapporten om ødelagt og forringet natur og hvilke konsekvenser det vil ha for verdens befolkning Den vil også inneholde forslag til løsninger.

Her kan du lese oppsummering av rapporten om Europa og Sentral-Asia.

Kategori: Nyheter

Spørsmål til artikkelen? Ta kontakt:

Christian Steel

Biolog

Generalsekretær

E-post: christian.steel@sabima.no

Telefon: 93 44 50 82