Artskartlegging på 1-2-3

Her finner du et oppstartsskrin med tips og triks på veien mot å bli artskartlegger.

Sjekk også ut Kartleggerskolen

Skaff deg artskunnskap 

Artskunnskap er grunnmuren i artskartlegging. Kunnskap om arter og hvordan de skilles fra hverandre fås best sammen med andre. Bli med i en av Sabimas medlemsforeninger! Foreningene arrangerer turer, kurs og holder foredrag. Videre kan du fordype deg i en eller flere artsgrupper. Skaff deg bestemmelseslitteratur og utstyr, les deg opp og lær deg å kjenne artene. Hva slags leveområde trives de i, hvor i landet forekommer de, har de mange forvekslingsarter? Aller viktigst er det å skaffe seg erfaring fra naturen – så kom deg ut på tur!

Hva slags utstyr trenger du?

Det viktigste er noe å skrive på, gjerne et kamera og kart/GPS. Andre ting du behøver avhenger av organismegruppen du jobber med. Skal du bestemme moser og lav er en håndlupe nyttig, mens vil du lete etter insekter er håv og innsmalingsglass greit å ha. Noen ganger kan det være nødvendig å samle med seg det du finner, enten fordi artsbestemmelse er best å gjøre i ro og mak hjemme, eller fordi du vil ta belegg av spesielt interessant materiale. Da er det lurt å ha med innsamlingsutstyr. Hos Natur og Fritid får du tak i alt av felthåndbøker, håver, feller, kikkerter, kart, GPS-er og mye mer.

Hvor skal du lete?

Det er lurt å begynne i et område hvor du er godt kjent, for å styrke artskunnskapen din. Etter hvert som du blir mer selvsikker på artsbestemmelse kan du legge turene til områder som er dårlig undersøkte eller der det er stort behov for ytterligere kartlegging.

Nyttige databaser

  • Naturbase: En kartløsning hvor du kan få oversikt over for eksempel naturtyper, verneområder, foreslåtte verneområder og artsforekomster av rødlistede og prioriterte arter.
  • Artskart: Her samles informasjon om artsfunn fra svært mange kilder (for eksempel universitetsmuseer, forskningsinstitusjoner og konsultentfirmaer). Alle observasjoner som er rapportert i Artsobservasjoner overføres også til Artskart. I Artskart kan du finne ut hvilke arter som finnes i et bestemt område eller hvor bestemte arter er blitt registrert i Norge.
  • Artsobservasjoner: En database hvor alle kan rapportere sine egne (sikre!) artsbestemte funn av arter.

Foto: Mikkel Soya Bølstad

Hvilke opplysninger skal du registrere?

Når du ute og kartlegger er det en del opplysninger som er viktige å notere for hvert artsfunn du gjør.

  • Artsnavn: Bestem det du har funnet, helst til artsnivå. Bruk bestemmelseslitteratur eller folk i nettverket ditt. Du kan også ta hjelp av eksperter på Spør en Biolog eller hos Sabima. Artsorakelet er en KI-basert app som kan hjelpe deg med artsbestemmelse. Appen er trent på bildene lastet opp i Artsobservasjoner, og er svært god på noen artsgrupper. Vær likevel varsom med bruk av denne, og tolk alltid resultatene opp mot andre kilder.
  • Funndato: Noter hvilken dato du gjorde observasjonen.
  • Funnsted: En nøyaktig stedangivelse er veldig viktig. Dette gjøres best ved hjelp av en GPS, enten håndholdt eller som innebygd i en mobiltelefon. Noter nøyaktige koordinater som plasserer forekomsten entydig på kartet. Det er i tillegg lurt å notere et stedsnavn – dette bidrar til at koordinatene kan kvalitetssjekkes i ettertid.
  • Bilder: For arter som holder seg nogenlunde i ro, ta gode bilder av det du har funnet. Fotografer gjerne fra flere vinkler så du får med deg flest mulig kjennetegn.
  • Økologi og andre opplysninger: Det er flere opplysninger som er nyttig å notere, avhengig av organismegruppen du jobber med. For sopper er det alltid nyttig å vite hva soppen vokste på (jord, mose, død ved, i nærheten av et bestemt treslag, etc). For insekter er det verdifullt å vite hvilket livsstadium du fant arten i, og for fugler er det for eksempel viktig hvor mange individer du så og om de var trekkende eller ikke. Sett deg inn i hvilke tilleggsopplysninger som er viktige for artsgruppen du studerer!
  • Eventuelt belegg: Om du tror du har har funnet noe spesielt, eller vil fortsette artsbestemmelsen hjemme, kan du ta med små prøver av arten hjem. Insekter kan fraktes i et dramsglass eller syltetøysglass. Moser og sopp samles i papirposer eller en slukboks. En plastpose med innblåst luft passer godt til å holde planter friske på veien hjem. Merk belegget med koordinater, funndato og økologi. Vurder om innsamling virker forsvarlig – la alltid hensynet til naturen gå først!

 

Rapporter det du har sett!

Når du vet sikkert hvilken art du har funnet, oppfordrer vi til å registrere funnet i Artsobservasjoner. Selv om det dreier seg om vanlige arter, er det ønskelig at funnene blir registrert fordi det kan gi oss utfyllende informasjon om utbredelsesmønster eller endringer, for eksempel som følge av klimaendringer.

Data fra Artsobservasjoner brukes i forvaltningen av norsk naturmangfold. Det er derfor viktig at observasjonene rapporteres med så stor sikkerhet som mulig, spesielt når det gjelder artsbestemmelse, stedsangivelse og tidspunkt. Det er du som rapportør som er ansvarlig for at opplysningene er korrekte, og av god kvalitet. Rapporter i Artsobservasjoner kvalitetssikres jevnlig av validatorer. Dette er en gjeng med erfarne mennesker fra det frivillige kartleggingsmiljøet som sørger for at dataene er av høyest mulig kvalitet. Om du får kjennskap til at noen av dine opplysninger i Artsobservasjoner er feil eller mangelfulle, har du ansvar for å endre dem.

Lykke til med artsjakten!

Spørsmål til artikkelen? Ta kontakt:

Even Hanssen

Botaniker og naturforvalter

Kartleggingkoordinator, botanikk og mykologi

E-post: even.w.hanssen@sabima.no

Telefon: 99 25 6120