Den Store Artsjakten 2023!

Bli med og kartlegg Norges naturmangfold! Hvor mange arter kan du finne?

03.06.2023. Kl. 00:00 - 00:00

Hele Norge

Lørdag 3. juni 2023 skal vi mobilisere alle som kan krype og gå til å finne så mange plante-, dyre- og sopparter som mulig i løpet av ett døgn. Blir du med på jakten?

Hvert år arrangerer vi Den store Artsjakten sammen med Norsk Botanisk Forening, Norsk Zoologisk Forening, Norsk entomologisk foreningNorges sopp- og nyttevekstforbund og BirdLife Norge .
Den store artsjakten er en årlig nasjonal dugnad med mål om å øke bevisstheten, interessen og kunnskapen rundt naturmangfoldet. 

Artsjakt er å finne arter, artsbestemme dem og registrere det du har sett på Artsobservasjoner. Den dagen ønsker vi å skape et øyeblikksbilde av artene vi kan finne i Norge. Eksperter og naturinteresserte møtes og jobber sammen for å kartlegge naturmangfoldet. Lær deg nye arter og bli kjent med foreningene på de lokale artsjakt-turene omkring i hele landet. Sammen skal vi få bedre kunnskap om artene!

Utforsk nærmiljøet ditt!
Her kan alle bidra! Er du en fugletitter? Liker du å grave i jord på jakt etter mark? Kanskje du har en kjærlighet for en spesiell naturtype? Eller et øye for små insekter?
I tillegg til å kunne dra på turer på egenhånd, eller i mindre grupper, vil det også arrangeres lokale turer i nærheten av deg (se oversikt over arrangementer under). Du deltar ved å registrere dine funn i Artsobservasjoner. Alle funn som registreres på dette døgnet teller med i den endelige opptellingen av funn. Får vi ny totalrekord i år?

Samtidig er det en konkurranse:

  • Hvem finner flest arter på ett døgn?
  • Hvilken lokale tur finner flest arter?
  • Hvilken kommune får flest registrerte arter?
  • Hvem blir årets nykommer?

Om vinnerkategorien årets nykommer:
Kjenner du en som har en kartleggerspire i seg? Er du kanskje en selv?
Årets nykommer er en som er fersk på å registrere arter i Artsobservasjoner. Det er ingen aldersgrense, og ingen krav til at man skal ha registrert mange arter. Man kan vinne denne kategorien ved å nominere andre, eller seg selv. En jury i Sabima kårer vinneren. Frist for nominering er 6. juni.  Send inn din nominasjon her, eller på epost til mikaela.olsen@sabima.no

Det blir flotte premier i ulike klasser fra Natur og Fritid!

Reglene til Den store artsjakten

1. Alle observasjoner skal være gjort den 3. juni 2023 mellom 00:00 og 24:00.
2. Når Artsjakten er ferdig skal rapportering av arter foregå i databasen Artsobservasjoner.
3. Rapporteringsfristen i Artsobservasjoner er den 6. juni kl.24.00. Funnene behøver ikke å legges til noe prosjekt
4. Vær sikker før du rapporterer! Kun sikre funn skal publiseres på Artsobservasjoner. Hvis du er i tvil om en art, spør en ekspert. 
5. Funn, særlig av sjeldne, rødlistede og fremmede arter må dokumenteres med bilder. Uspontane arter, slik som hageplanter, teller ikke med i Artsjakten.

Del dine funn på sosiale medier med emneknagg #artsjakten2023

Usikker på en art? Spør en ekspert om hjelp til artsbestemmelse.

 

Oversikt over lokale turer:

Oversikten oppdateres fortløpende. Merk at noen av turene krever påmelding. Se mer informasjon under hvert arrangement.

Det kan komme flere turer!


Den store artsjakten arrangeres av Sabima, Norsk Botanisk Forening, Norsk Zoologisk Forening, Norges sopp- og nyttevekstforbund, Norsk entomologisk forening og BirdLife Norge. Les mer om Den store artsjakten.

GOD ARTSJAKT!

 

Spørsmål til arrangementet? Ta kontakt:

Mikaela Olsen

Økolog

E-post: mikaela.olsen@sabima.no